Trends, ontwikkelingen en innovaties

Al eeuwenlang komen er nieuwe trends, ontwikkelingen en innovaties. En dat blijft maar doorgaan. Toen Pa Sikkema met het bedrijf begin ging het er ook anders aan toe dan nu. Als bedrijf is het belangrijk om  mee te gaan met de veranderingen. Hieronder kunt u lezen wat de trends, ontwikkelingen en innovaties nu en in de toekomst zijn en hoe wij daarop willen inspelen.

Aan de manier van klussen is nog niet zoveel veranderd vergeleken met 50 jaar geleden. Badkamers worden bijvoorbeeld nog steeds met de hand betegeld. Mochten er in de toekomst toch nieuwe manieren van klussen bijkomen, bijvoorbeeld door een machine waardoor iets op een betere of efficiëntere manier kan worden gedaan, dan zal Bouwkabouters zeker kijken of het voordeliger qua kosten is om een machine aan te schaffen en sneller te werken of op de oude manier verder blijven gaan.  Wat wel veranderd is in vergelijking met 50 jaar geleden is de stijl en de badkamermeubels zelf. Zo worden er telkens nieuwe artikelen ontworpen. Een recente ontwikkeling is de wc zonder spoelrand, zodat het hygiënischer en makkelijker schoon te houden is. Mensen hebben tegenwoordig meer eisen en houden van gemak en luxe. Een goed voorbeeld daarvan  is de waterdichte TV. Bouwkabouters wil inspelen op deze trends en ontwikkelingen door haar assortiment telkens te innoveren. Zo zal het proberen een deal te sluiten met een waterdichte TV producent om op tegen een mooie prijs TV’s in te kunnen kopen en zo in de wens van onze klanten te voorzien. Daarnaast zullen we ons personeel op de hoogte brengen en indien nodig, ze leren hoe deze producten geïnstalleerd moeten worden. 

Zoals hierboven al gezegd heeft de klant meer eisen en houdt het van gemak en luxe. Ook zijn de klanten erg prijs en kwaliteit bewust.  Om hier op in te spelen hebben we een website en facebook pagina met alle informatie die een klant nodig kan hebben. Daarnaast willen we gaan werken met een 3D-ontwerp programma waar klanten hun eigen badkamer kunnen ontwerpen. Als de badkamer ontworpen kan er automatisch een offerte opgemaakt worden en als de klant akkoord geeft worden de producten besteld en kunnen wij de badkamer gaan plaatsen. Op elk moment van de dag kunnen klanten dus informatie vinden, een badkamer ontwerpen en eenvoudig bestellen. Het werkt erg gemakkelijk en snel en is bovendien een goedkopere manier dan wanneer onze mensen zelf samen met de klant om tafel moet gaan zitten en een badkamer ontwerpen.   

Onder druk van de klant die één aanspreekpunt wil is ketenintegratie zich aan het versterken. Bedrijven worden meer en meer aanbieder van totaaloplossingen. Ook in de bouwketen profileren steeds meer bedrijven zich als een full-serviceprovider. Het effect is dat samenwerking de boventoon gaat voeren inclusief de daarbij horende contractvormen en competenties. Je hebt andere partijen zoals toeleveranciers nodig dit gaat een stuk beter met goede communicatie, maar je blijft altijd mede afhankelijk van die andere partij.  Hier gaat Bouwkabouters verder dan de trend, we willen zo min mogelijk samenwerken en zoveel mogelijk zelf aanbieden. We willen meer volgens de DBFM-constructie werken,  (Design, Build, Finance and Maintain) Dat betekend dus dat de klant naast het bouwen ook voor het ontwerp (zoals al is beschreven willen we dit doen met behulp van een 3D-ontwerp programma)  en onderhoud bij ons terecht kan. Met het helpen financieren van klanten willen we ons nog niet gaan bezighouden. Daarvoor zijn de projecten te klein. Dat is meer van toepassing als je een bouwbedrijf hebt dat complete huizen bouwt. Als we nog veel groter zijn geworden en het in alle opzichten mogelijk is willen we op den duur ook onze toeleveranciers over nemen.  In de toekomst willen we dus alle bedrijven in één zijn; zelf produceren, zelf ontwerpen, zelf bouwen en zelf onderhouden. Op die manier is er voor de klant één aanspreekpunt, hebben we geen tijdverspilling, minder kosten, en zijn we niet meer afhankelijk van andere partijen.

De vergrijzing dient zich nu echt aan, de eerste golf van mensen die met pensioen gaan is ingezet.  Het is nu de vraag hoe de aanwezige kennis en ervaring van de uittreders uit de arbeidsmarkt vast kan worden gehouden en over gedragen kan worden aan jong personeel. Er zal bij de planning rekening  mee worden gehouden door bij klussen jong personeel bij ouder personeel in te delen zodat de jongeren van de ouderen kunnen leren. Ook de ontgroening heeft toegeslagen, er zijn minder beschikbare jonge krachten en de bouw heeft ingeboet op aantrekkingskracht voor jong personeel. Toch wil de Bouwkabouters graag jonge, sterke en ‘fanatieke’ werknemers en zal hier druk naar op zoek gaan. Er zal gekeken worden op welke manier onze vacatures aantrekkelijker kunnen worden gemaakt voor jonge werknemers. Aan de andere kant blijven we ook  ‘oudere’ meer ervaren werknemers aannemen.  

 

In de toekomst zal Maatschappelijk verantwoord ondernemen word steeds belangrijker en zal dat in de toekomst ook steeds meer worden. Duurzaamheid en ecologie wordt  al concreet, grote opdrachtgevers werken nu bijvoorbeeld met de CO2 prestatieladder. Voor bouwkabouters is het goed om hierin mee te gaan en hier hoog op te scoren. Zo ziet de klant in, dat het bedrijf er alles aandoet om goed om te gaan met het milieu. Door te voldoen aan de strengste milieu eisen kunnen we de klant ook een stukje garantie bieden en het gevoel geven een goeie keuze te hebben gemaakt. En zoals in het filmpje te zien is: groen = poen (https://youtu.be/k560rBlJC6Y)

 

Met de ontwikkeling van de Economie en de woningmarkt gaat het goed, het trekt weer aan. De trends en ontwikkelingen tot 2020 zijn positief. Het CBS laat zien dat vooral in de woningbouw een grote groei gaande is en zal zijn. Dit komt mede door de stijgingen in het aantal huishoudens, waardoor er meer huizen moeten komen en deze ook meer verbouwd moeten worden.  Deze trend is erg positief voor Bouwkabouters, als het goed gaat met de economie zullen mensen meer geld hebben en eerder geneigd zijn hun oude badkamer te vervangen. Nu er in de woningbouw ook een grote groei is, zullen er ook een grote groei in de vraag naar badkamers zijn. Bouwkabouter kan hier op inspelen door woningbouwcoöperaties te benaderen om samen te werken. Zodat bouwkabouters in elke nieuwe woning die er wordt gebouwd een badkamer kan plaatsen.

De Bouwkabouters probeert mee te gaan met nieuwe innovatie technologieën. De afgelopen jaren is er met het programma Exact gewerkt, dit zal de komende jaren nog wel zo blijven, maar het wordt tijd voor een nieuw systeem. Er zijn een aantal overwegingen gemaakt wat het beste systeem is tegen een betaalbare prijs. Uit deze afweging is Visionplanner naar voren gekomen. Met dit nieuwe ERP-systeem hopen we onze interne- en externe gegevens duidelijk in beeld te krijgen. Met een dashboard in Visionplanner kunnen we ons bedrijf goed, makkelijk en duidelijk presenteren naar onze stakeholders, klanten en overige belanghebbenden. Bouwkabouters hiermee blijft doorgaans innoveren.

Marktinnovatie is een uitbreiding van de huidige klantensegmenten voor je product/dienst. Bijvoorbeeld het bereiken van een nieuwe doelgroep door inzet van marketingcommunicatie, het richten op een ander segment binnen de huidige doelgroep door productvarianten te ontwikkelen of het aanboren van een geheel nieuwe geografische of demografische markt. Bouwkabouters is recentelijk uitgebreid van een regionaal klusbedrijf naar een landelijk klusbedrijf. Hiermee hebben we ons erg vergroot. In de toekomst zou het zeker een mogelijkheid zijn om op internationaal niveau verder te gaan.


Projectplan voor een nieuw ERP-systeem

Bouwkabouters B.V. heeft een nieuw ERP-systeem nodig, waar de gehele organisatie mee kan werken en waar het bedrijf mee verder kan en waarmee het bedrijf door kan groeien naar een nog groter bedrijf. Het is wel een grote investering, maar uiteindelijk levert het meer op aangezien het werk van de administratie wordt verminderd, omdat het slechts één keer wordt ingevoerd. Ook is de kans op fouten kleiner dan voorheen, omdat de gegevens maar één keer worden ingevoerd. Dit ERP-systeem bewaakt de ingevoerde cijfers waardoor de gegevens altijd bewaard blijven en de waarheid altijd te achterhalen is. Dit is voor ons een belangrijke reden om het ERP-systeem in het bedrijf in te voeren.

 

De volgende stappen moeten doorlopen worden om het juiste ERP-systeem te kiezen voor het bedrijf:

  1. Definieer en optimaliseer de bedrijfsprocessen
  2. Eisen en wensen van het bedrijf bepalen
  3. In kaart brengen wat er mist aan de huidige ERP oplossing
  4. Definieer de project scope en doelen op basis van de eisen en wensen
  5. Budgetbepaling
  6. Request For Information versturen naar leveranciers van ERP-systemen
  7. Shortlist maken van desbetreffende leveranciers
  8. Demoscript opstellen met echte gegevens van de organisatie
  9. Leveranciers op de shortlist de demo laten uitvoeren met script
  10. Demo’s beoordelen en shortlist verkleinen
  11. Referenties vragen van de verkleinde shortlist
  12. Aanvullingen analyseren op de systemen
  13. Intern en extern projectteam samenstellen
  14. Request for Pricing versturen naar leveranciers op verkleinde shortlist
  15. Contractvoorwaarden onderhandelingen
  16. Leverancier kiezen
  17. Start implementatie nieuw ERP-systeem

 

 


3 Mogelijke toekomstscenario's

Scenario 1

Door de investering in het ERP-systeem, wat lijdt tot kostenverlaging in de toekomst, zal onze kostprijs dus in de toekomst verlaagd kunnen worden. Door onze lagere kostprijs is de kans aanwezig dat de vraag van consumenten naar het Bouwkabouters B.V. zal toenemen. Hierdoor wordt ons marktaandeel groter. Ook zal de omzet van ons bedrijf hierdoor blijven groeien.

 

Scenario 2

Door het ERP-systeem zal de kostprijs verlaagd kunnen worden in de toekomst, waardoor de kans aanwezig is dat er meer consumenten naar Bouwkabouters B.V. zullen gaan. Des te meer consumenten je hebt, des de groter de kans is dat er bij één van deze klanten iets niet naar wens is. Dit kan lijden tot een negatieve review op bijvoorbeeld onze site, waardoor potentiële klanten worden afschrikt om te kiezen voor Bouwkabouters B.V. Dit zal lijden tot een lagere omzet dan mogelijk was geweest als alles goed was verlopen bij elke klant.

 

Scenario 3

De kans is ook aanwezig dat de concurrentie op de markt toeneemt, waardoor de prijs en de kwaliteit van nog groter belang zijn voor de consument. Niet alleen het ERP-systeem voor kostenverlaging is dan noodzakelijk, dan zullen er meer manieren gevonden moeten worden om de prijs en kwaliteit te waarborgen. Misschien is het uitbesteden van de administratie dan wel goedkoper dan zelf de administratie uit te voeren. Een andere oplossing is om meer jongere werknemers aan te nemen, die een lager uurloon hebben dan ervaren klussers, maar dit kan wel weer ten koste gaan van de kwaliteit. Stel dit mogelijke toekomstscenario zal werkelijkheid worden, dan zal er veel moeten gebeuren bij het bedrijf Pa Sinnema om de marktpositie te behouden en misschien zelfs te verbeteren in plaats van dat de positie verslechtert.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb